TCM verder uitgelegd

In de Chinese Geneeskunde draait het om balans & evenwicht in uw energiehuishouding en een vrije stroom van Qi ( energie) in uw lichaam via diverse meridianen. Een klacht duidt altijd op een onbalans. 

Yin en Yang 
De Chinese Geneeskunde is gebaseerd op de filosofie van Yin en Yang. Het Yin-Yang symbool bestaat uit twee delen die samen een geheel vormen. Absoluut Yin en absoluut Yang bestaat niet. In elk stukje Yin zit een Yange deel en andersom. De twee krachten beïnvloeden elkaar, houden elkaar in evenwicht, gaan in elkaar over en staan lijnrecht tegenover elkaar. De principes van Yin en Yang zijn overal op toepasbaar.

5 elementen (Wu Xing)
Het leven en de natuur is een cyclisch proces van opeenvolgende fasen. Denk bijvoorbeeld aan de seizoenen die elkaar opvolgen. In de lente ontkiemen de zaden en is er een snelle groei, in de zomer staat alles volop in bloei, in de nazomer is er transformatie tot ruchten, in de herfst is het oogsttijd en in de winter is er opslag en komt alles tot rust. Als er goed voor de Qi wordt gezorgd kan er in de volgende lente weer Qi omhoog komen. 

Meridianen
Meridianen zijn te beschouwen als de rivieren in ons lichaam met interne vertakkingen in het hele lichaam. Op deze meridianen liggen ook meer dan 361 acupunctuurpunten. De meridianen dienen soepel te stromen zodat Qi en bloed overal kan komen om het lichaam te voeden. 

Behandeling
Een uitgebreide intake is een onderdeel van de behandeling. Deze bestaat uit een aantal vragen over uiteenlopende aspecten van uw gezondheid. Daarnaast bekijkt de tcm ‘er uw tong en voelt uw pols om zo een totaalbeeld van uw gezondheid te krijgen en een diagnose te stellen.


last update - mei 2015