TCM - Traditional Chinese Medicine 中医

Vandaag de dag wordt Traditional Chinese Medicine (TCM) over de hele wereld in de gezondheidszorg toegepast. TCM is in onder andere Duitsland, Zwitserland en de VS in sommige ziekenhuisbehandelingen geïntegreerd. Er is een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken met verbazingwekkende resultaten. Bijvoorbeeld op gebied van migraine, pijnbestrijding misselijkheid en braken ten gevolge van chemotherapie en na een operatie en bij dentale pijn, kiespijnen, menstruatiepijn, tenniselleboog, fibromyalgie en spier- en gewrichtspijnen etc.

TCM heeft zeer verfijnde diagnostische technieken en is wetenschappelijk onderbouwd. De wereldgezondheidsorganisatie (W.H.O.) heeft 1979 al een lijst gepubliceerd van ziektes en syndromen, waarvan is vastgesteld dat zij door middel van TCM te genezen of te verbeteren zijn. 

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen inwendige en uitwendige chinese geneeskunde. Bij uitwendige geneeskunde gaat het om acupunctuur, tuina, shiatsu en energiebewegende oefeningen zoals Tai-Chi, Qi-Kong. Inwendige geneeskunde gaat over kruidengeneeskunde en voedingsleer. Met behulp van Traditional Chinese Medicine en de bijhorende ziekte- en gezondheidsleer wordt de samenhang tussen verschillende lichamelijke klachten, constitutionele factoren, emotionele spanningen en leefgewoonten onderzocht. Wij zijn van mening dat Westerse en Chinese geneeskunde elkaar niet uit sluiten. Zij vormen juist een goede combinatie en vullen elkaar aan.

De geschiedenis van de Traditional Chinese Medicine (TCM) is indrukwekkend: De beginselen liggen in de dynastie van de Gele Keizer rond 2700 v. Christus, die probeerde onderliggende wetmatigheden van het leven te leren begrijpen en van daaruit ontwikkelde hij medische theorien. Het vroegste handboek van de Geneeskunde, Huang Di Nei Jing moet in de periode van 400-221 v. Christus zijn ontstaan.

Mischien is het u ook ooit opgevallen... als in verhalen de keizer ziek is en niemand meer raad wist, werd een chinese doktor erbij geroepen.

Hier in Nijmegen zijn bijna 100 behandelaars, die TCM beoefenen en daarmee bieden wij een uitzonderlijk rijk aanbod. Met dit samenwerkingsverband van TCM therapeuten willen wij alvast een aantal therapeuten voorstellen op deze website.


last update - mei 2015